
CHLEB. TECHNIKI WYPIEKU, PRZEPISY, WSKAZÓWKI
- tytuł oryginalny:
- Bread
- przekład:
- Jakub Kowalczyk
- wydawnictwo:
- Buchmann / GW Foksal
- ISBN:
- 978-83-280-5380-9
- data premiery:
- 2018
- data wydania:
- 2018/05/09
- numer wydania:
- 1
- liczba stron:
- 480
- kraj autora:
- Stany Zjednoczone
- język oryginalu:
- angielski
- kategoria:
- kuchnia
“PRAWDZIWA BIBLIA CHLEBA”
WhitePlate.com
Jest to najsłynniejsze dzieło Jeffreya Hamelmana – największego autorytetu piekarstwa. Książka kanoniczna. Mistrz zdradza w niej sekrety wypieku doskonałego pieczywa, dzieląc się z pasją swoją wiedzą i doświadczeniem. Wszyscy zainteresowani tematem znajdą tu najlepsze, sprawdzone przepisy oraz wskazówki z pierwszej ręki.
Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
Obecne nowe wydanie zostało wzbogacone o informacje uwzględniające polskie realia, a także uwagi czytelników zebrane przez pięć lat, które minęły
od pierwszego polskiego wydania.
Ta książka to prawdziwa biblia chleba. Jedyna, jakiej potrzebujesz, żeby nauczyć się piec idealne bochenki, zaplatać puszyste chałki, prowadzić zakwas. Odpowiada na wszystkie pytania początkującego, a także bardziej zaawansowanego domowego piekarza. Autor odkrywa przed nami tajniki pracy w piekarni i gromadzone przez lata receptury. To jedna z moich ukochanych książek, bez których nie wyobrażam sobie kulinarnej biblioteki.
Eliza Mórawska-Kmita, WhitePlate.com
