Białe trufle
- tytuł oryginalny:
- White Truffles in Winter
- przekład:
- Marta Pająk
- wydawnictwo:
- Znak literanova
- ISBN:
- 978-83-240-2331-8
- data premiery:
- 2011
- data wydania:
- 2013/01/23
- numer wydania:
- 1
- liczba stron:
- 336
- kraj autora:
- USA
- język oryginalu:
- angielski
- kategoria:
- romans
Smakowita opowieść o miłości, jedzeniu i miłości do jedzenia.
Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni.
Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach. Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.
Białe trufle to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu, przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach, której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem.