Karta książki

Białe trufle

Białe trufle

tytuł oryginalny:
White Truffles in Winter
przekład:
Marta Pająk
wydawnictwo:
Znak literanova
ISBN:
978-83-240-2331-8
data premiery:
2011
data wydania:
2013/01/23
numer wydania:
1
liczba stron:
336
kraj autora:
USA
język oryginalu:
angielski
kategoria:
romans

Smakowita opowieść o miłości, jedzeniu i miłości do jedzenia.

Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni.

Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach. Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.

Białe trufle to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu, przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach, której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem.

Gdzie kupić?

Pozostałe książki tego autora