
Pijany botanik. O roślinach, z których powstają najwspanialsze alkohole świata
- tytuł oryginalny:
- The Drunken Botanist: The Plants That Create the World's Great Drinks
- przekład:
- Dariusz Wójtowicz
- wydawnictwo:
- W.A.B.
- ISBN:
- 978-83-7881-489-4
- data premiery:
- 2013
- data wydania:
- 2014/09/10
- numer wydania:
- 1
- liczba stron:
- 400
- kraj autora:
- USA
- język oryginalu:
- angielski
- kategoria:
- literatura popularnonaukowa
W książce znajduje się opis roślin, z których można robić alkohol, nawet tak zdumiewających, jak truskawka czy papryka. Przepisy na drinki, mikstury, giny domowej roboty etc.
Wydaje się, że nie ma na świecie drzewa, krzewu czy wiotkiego dzikiego kwiatu, którego już kiedyś nie zerwano, nie zwarzono i nie zabutelkowano…
Bourbon? Zea mays, czyli pewna nieco przerośnięta trawa
Absynt? Artemisia absinthium, błędnie oceniane śródziemnomorskie zioło
Polska wódka? Solanum tuberosum – roślina z rodziny psiankowatych (jeśli istnieją dziwne rodziny w królestwie roślin, to rodzina psiankowatych z pewnością do nich należy)
Piwo? Humulus lupulus, lepkie pnącze, które – tak się składa – jest bliskim krewnym konopi indyjskich
Nagle nie jesteśmy już w sklepie z alkoholami. Znajdujemy się w fantastycznej szklarni, w najbardziej egzotycznym ogrodzie botanicznym świata, w niesamowitej oranżerii z bujną roślinnością, jaką możemy zobaczyć tylko w snach.
