POLSKIE MIĘSO CZYLI JAK ZOSTAŁEM WEGANINEM I PRZESTAŁEM SIĘ BAĆ
- wydawnictwo:
- Krytyka Polityczna
- ISBN:
- 978-83-65853-68-4
- data premiery:
- 2018
- data wydania:
- 2018/09/17
- numer wydania:
- 1
- liczba stron:
- 320
- kraj autora:
- Polska
- język oryginalu:
- polski
- kategoria:
- literatura popularnonaukowa
Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się, jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery.
„Polskie mięso” to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia – tego, jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat.