Karta książki

POLSKIE MIĘSO CZYLI JAK ZOSTAŁEM WEGANINEM I PRZESTAŁEM SIĘ BAĆ

POLSKIE MIĘSO CZYLI JAK ZOSTAŁEM WEGANINEM I PRZESTAŁEM SIĘ BAĆ

wydawnictwo:
Krytyka Polityczna
ISBN:
978-83-65853-68-4
data premiery:
2018
data wydania:
2018/09/17
numer wydania:
1
liczba stron:
320
kraj autora:
Polska
język oryginalu:
polski
kategoria:
literatura popularnonaukowa

Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się, jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery.
„Polskie mięso” to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia – tego, jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat.

Gdzie kupić?

Pozostałe książki tego autora