SMAKI DWUDZIESTOLECIA. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety.
- wydawnictwo:
- PWN
- ISBN:
- 978-83-01-16749-3
- data premiery:
- 11-10-14
- data wydania:
- 2011/10/14
- numer wydania:
- 1
- liczba stron:
- 272
- kraj autora:
- Polska
- język oryginalu:
- polski
- kategoria:
- historia literatura popularnonaukowa
Smaki dwudziestolecia to kolejna książka z serii wydań albumowych z unikatowymi, wcześniej niepublikowanymi zdjęciami, dotycząca obyczajów, życia w Drugiej Rzeczypospolitej.
Autorka pisze o modnych luksusowych restauracjach Warszawy, Lwowa, Krakowa, kawiarniach literackich i kabaretach, a także podmiejskich spelunkach i wiejskich gospodach. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o słynnych smakoszach (jak choćby Franciszek Fiszer) i o autorach kulinarnych Niewątpliwym atutem książki są liczne anegdoty, fragmenty wspomnień, listów, a także czarno-białe i kolorowe ilustracje, których wyboru dokonał Jan Łoziński.
Maja Łozińska od wielu lat zajmuje się badaniem i spisywaniem obyczajów polskich. Wydała między innymi W ziemiańskim dworze (WN PWN, 2010), a wspólnie z mężem – Janem Łozińskim W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne (WN PWN, 2011)
Nart, dancing, brydż (WN PWN, 2010)