Karta książki

SMAKI DWUDZIESTOLECIA.  Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety.

SMAKI DWUDZIESTOLECIA. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety.

wydawnictwo:
PWN
ISBN:
978-83-01-16749-3
data premiery:
11-10-14
data wydania:
2011/10/14
numer wydania:
1
liczba stron:
272
kraj autora:
Polska
język oryginalu:
polski
kategoria:
historia literatura popularnonaukowa

Smaki dwudziestolecia to kolejna książka z serii wydań albumowych z unikatowymi, wcześniej niepublikowanymi zdjęciami, dotycząca obyczajów, życia w Drugiej Rzeczypospolitej.
Autorka pisze o modnych luksusowych restauracjach Warszawy, Lwowa, Krakowa, kawiarniach literackich i kabaretach, a także podmiejskich spelunkach i wiejskich gospodach. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o słynnych smakoszach (jak choćby Franciszek Fiszer) i o autorach kulinarnych Niewątpliwym atutem książki są liczne anegdoty, fragmenty wspomnień, listów, a także czarno-białe i kolorowe ilustracje, których wyboru dokonał Jan Łoziński.

Maja Łozińska od wielu lat zajmuje się badaniem i spisywaniem obyczajów polskich. Wydała między innymi W ziemiańskim dworze (WN PWN, 2010), a wspólnie z mężem – Janem Łozińskim W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne (WN PWN, 2011)
Nart, dancing, brydż (WN PWN, 2010)

Gdzie kupić?

Pozostałe książki tego autora