Karta książki

Kawa i ciastko o każdej porze. Historia krakowskich kawiarni i cukierni

Kawa i ciastko o każdej porze. Historia krakowskich kawiarni i cukierni

wydawnictwo:
Agora
ISBN:
978-83-268-0773-2
data premiery:
2012/10/25
data wydania:
2012/10/25
numer wydania:
1
liczba stron:
216
kraj autora:
Polska
język oryginalu:
polski
kategoria:
kuchnia podróże

„W całej Warszawie nie ma tylu osób inteligentnych, ile ich przychodzi do jednej krakowskiej kawiarni” – powiedział dawno temu Leon Chwistek. Jest w tych słowach mnóstwo krakauerskiej swady, ale też hołd złożony niezwykłemu zjawisku, jakim stało się w Krakowie tak zwane życie kawiarniane. Charakterystyczne miejsca, barwne postaci, głośne wydarzenia obyczajowe, artystyczne, polityczne, gospodarcze, kryminalne – temu wszystkiemu towarzyszy tu od przeszło 200 lat filiżanka kawy, ciastko i kieliszek nalewki.
Śmiało można powiedzieć, że nie ma historii Krakowa bez historii jego kawiarni. I właśnie o tym jest nowa książka Krzysztofa Jakubowskiego „Kawa i ciastko o każdej porze. Historia krakowskich kawiarni i cukierni”. To opowieść o znaczących miejscach tego miasta, o niepowtarzalnym klimacie, nierzadko będących sceną epokowych dla Krakowa wydarzeń, a obejmująca okres od lat 70. XVIII stulecia do końca XX wieku. Książka lekko napisana, pełna barwnych historii i anegdot, uzupełniona starymi i współczesnymi fotografiami, kartami widokowymi i – a jakże – dawnymi przepisami na dobrą kawę.

Gdzie kupić?

Pozostałe książki tego autora