Targi Książki Kulinarnej
Już jutro rozpoczną się w Warszawie Targi Książki Kulinarnej. Wśród gości znaleźli się między innymi Eliza Mórawska, Maciej Nowak i Jarosław Dumanowski. Pomysłodawczynią inicjatywy jest Marta Gessler.
Gordon Ramsay, Jamie Olivier, Julia Child, Siostra Anastazja – książki tych i innych popularnych autorów będzie można zobaczyć i kupić w trakcie trzydniowego kulinarno-wydawniczego święta. Wśród wystawców znalazły się zarówno wydawnictwa, jak i księgarnie, w ofercie których można znaleźć pozycje napisane przez szefów kuchni i pasjonatów jedzenia z Polski i całego świata. W specjalnej strefie czytelniczej odwiedzający targi będą mogli znaleźć również magazyny kulinarne.
„Idea Targów Książki Kulinarnej narodziła się z chęci dzielenia się wiedzą dotyczącą kuchni. Chcę pokazać, że restauracja może być nie tylko biznesem, czy miejscem produkowania „żywności”, ale też zdobywania wiedzy i dzielenia się pasją. Przepisy, są rodzajem przewodnika. Najlepsze książki to te pobrudzone mąką, poplamione sosem. Inaczej – te, które są czytane i wywołują emocje” – powiedziała Marta Gessler, organizatorka wydarzenia.
Oprócz sprzedaży książek podczas targów odbędą się liczne wydarzenia towarzyszące – między innymi kulinarny book-swapping, warsztaty dla dzieci z autorką książek kulinarnych Joanną Krzyżanek, prezentacje kuchni japońskiej i nowozelandzkiej. Goście będą mogli także spotkać się z Elizą Mórawską, autorką bloga i książki „White Plate. Słodkie” oraz z Grzegorzem Łapanowskim, popularnym szefem kuchni i działaczem slow foodowym. W piątek targi odwiedzi Jarosław Dumanowski, twórca projektu „Kuchnia Staropolska”, w ramach którego zbiera i publikuje polskie przepisy kulinarne sprzed kilkuset lat. W niedzielę na targach pojawią się antykwariusze z zapomnianymi i kultowymi pozycjami kulinarnymi.
Organizatorzy zapraszają również na debatę z udziałem m.in. Macieja Nowaka, Elizy Mórawskiej, Piotra Adamczewskiego, Marty Gessler o miejscu książki kulinarnej w dzisiejszej rzeczywistości. Uczestnicy spotkania będą dociekać czy dziś książka kulinarna jest gadżetem, upominkiem, czy może jedynie makulaturą.
Wydarzenie odbędzie się na terenie restauracji Qchnia Artystyczna (ul. Jazdów 2 ) i dziedzińca Centrum Sztuki Współczesnej. Targi potrwają od piątku do niedzieli. Będzie je można odwiedzać każdego dnia od godziny 10:00. Wstęp bezpłatny.
Szczegółowy program targów znajdziecie tutaj.