15 października 2019
program tv

Xiegarnia odcinek 314. Olga Tokarczuk

10 października 2019 roku poznaliśmy dwóch laureatów Nagrody Nobla w dziedzinie literatury. Za rok 2018 została uhonorowana Olga Tokarczuk, za rok 2019 wyróżniono austriackiego pisarza Petera Handke. W 314 odcinku specjalnym Xięgarni przybliżamy sylwetkę polskiej noblistki oraz przypominamy rozmowy, które przeprowadzili z nią Max Cegielski i Filip Łobodziński.

Xięgarnia odcinek 314. Olga Tokarczuk

314 odcinek Xięgarni na zawsze pozostanie dla nas wyjątkowy, bowiem został poświęcony świeżo upieczonej laureatce Nagrody Nobla w dziedzinie literatury. Polska pisarka, Olga Tokarczuk, została wyróżniona najważniejszą literacką nagrodą na świecie „za wyobraźnię narracyjną, która z encyklopedyczną pasją reprezentuje przekraczanie granic jako formę życia”. Przy tej okazji w odcinku specjalnym prezenujemy dorobek artystyczny pisarki oraz dwie rozmowy przeprowadzone przez Maxa Cegielskiego i Filipa Łobodzińskiego.

Kim jest Olga Tokarczuk?

„Właściwie to nie mam pojęcia kim jest ta Olga Tokarczuk, którą widzimy przechadzającą się po Wrocławiu. Z pewnością to kobieta, z pewnością to Polka, skoro tu mieszka. Z pewnością to matka, biorąc pod uwagę jej wiek” – mówi o sobie pisarka.

Dorobek Olgi Tokarczuk

Olga Tokarczuk ma na swoim koncie przeszło 18 publikacji książkowych. Wśród nich są powieści, tom poetycki, ilustrowana książka dla dzieci oraz zbiory opowiadań.

Oto pełna bibliografia:

1989: Miasto w lustrach, tom poetycki
1993: Podróż ludzi Księgi
1995: E.E.
1996: Prawiek i inne czasy
1997: Szafa
1998: Dom dzienny, dom nocny
2000: Opowieści wigilijne, razem z Jerzym Pilchem i Andrzejem Stasiukiem
2001: Lalka i perła
2001: Gra na wielu bębenkach
2004: Ostatnie historie
2006: Anna In w grobowcach świata
2007: Bieguni
2009: Prowadź swój pług przez kości umarłych
2012: Moment niedźwiedzia, zbiór esejów
2014: Księgi Jakubowe
2017: Zgubiona dusza
2018: Opowiadania bizarne 2018: Profesor Andrews w Warszawie. Wyspa

Ponadto Olga Tokarczuk jest autorką libretta do opery Ahat Ili. Siostra bogów, która powstała na podstawie książki „Anna in w grobowcach świata”. Kompozytorem muzyki do sztuki jest laureat Paszportu Polityki Alek Nowak, za reżyserię odpowiedzialna jest Pia Partum, a za scenografię odpowiada Magdalena Maciejewska.

Tokarczuk jest też współautorką scenariusza do filmu „Pokot” w reżyserii Agnieszki Holland. Film powstał w oparciu o książkę polskiej noblistki „Prowadź swój pług przez kości umarłych”. W 2018 roku zdobył Srebrnego Niedźwiedzia podczas Berlinare.