13 lutego 2013

Sztuka smaku

„Białe trufle” to książka, przy której robisz się głodny. To opowieść o wybitnym kucharzu, jedynym człowieku, który potrafił przekonać paryżan, że czosnek jest afrodyzjakiem.

7 marca 2014

Stwórz sobie potwora

Jak uważnie byśmy nie studiowali systematyki, to „wyki”, „lfty” czy „smży” nie znajdziemy w atlasach zwierząt. Nie są to także wymarłe gatunki dinozaurów, a tym bardziej nazwy nieodkrytych wciąż stworzeń, żyjących w odległych galaktykach. Zwierzaki te zrodziła wyobraźnia. A wszystkie odnaleźć można w kolejnej pomysłowej książce Aleksandry i Daniela Mizielińskich, „Pora na potwora”.

18 kwietnia 2014

Na tropie własnej tożsamości

Córka Andrzeja Szczepkowskiego, a wnuczka Jana Parandowskiego wprowadza nas w świat teatru i literatury. Rodzinna, prywatna historia przeistacza się momentami w barwną panoramę polskiej inteligencji. Jednocześnie jednak pozostaje opowieścią bardzo osobistą, momentami wręcz intymną.

13 października 2014

Czego uczą nas padlinożercy?

Impulsem do napisania „Wiecznego życia” był dla Bernda Heinricha list jego chorego przyjaciela, w którym ten prosi o tak zwany „zielony pogrzeb”. Nie chce zostać ani pochowany, ani skremowany; cały system ludzkich rytuałów pogrzebowych uważa zresztą za dziwaczny. 

31 października 2013

Klucze do świata sztuki

Prawdopodobnie najpopularniejsza książka od lat wprowadzająca młodych miłośników i adeptów w świat sztuki doczekała się kolejnego polskiego wydania. Rzeczywiście – lepsze i bardziej przystępne wprowadzenie w historię sztuki trudno sobie wyobrazić.